Asure


Muharrem ayinda evlerimizi bol bereketli yapan Asure yapilmazsa olmaz.Bende cogu kisi gibi bu yil Asure yaptim ve dagittim.Yaptigim Asurenin tarifinide sizlerle paylasiyorum.Hepinizin muharrem ayi mübarek olsun ve sadece bu ayda degil her zaman evlerinizde bol bol bereket olsun insallah diyorum ve tarifime geciyorum;
Malzemeler
2 su bardagi asurelik bugday
1 su bardagi nohut
1 su bardagi kuru fasülye
1 cay bardagi pirinc
1 kase kuru kayisi
1 kase kuru üzüm
1 kase badem
1 kase findik
1 kase kuru incir
2 tane elma
1 cubuk tarcin
1 yemek kasigi bal
1 portakal kabugu rendesi
750 gr toz seker
Yeteri kadar su
Yapilisi
2 su bardagi asurelik bugdayi ve 1 cay bardagi pirinci ayiklayip iyice yikadiktan sonra bir tencerenin icine alin.1 su bardagi nohut ve 1 su bardagi kuru fasülyeyide yine ayiklayip ve iyice yikayip baska bir tencerenin icine alin.Üzerlerini gececek kadar su ile doldurduktan sonra ocagin üzerine alin ve 5 dk kaynatin.5 dk. kaynattiktan sonra ocagin altini kapatin ve tencereleri bir gece böyle bekletin.
Ertesi gün üzerlerine yine biraz su ekleyin ve iyice pisene kadar kaynatin.Iyice pistikten sonra ,hepsini bir tencerede birlestirin.
Burada kaynatmaya devam edin,ve dibine tutmamasi icin ara ara karistirmayi sakin unutmayin.Bu arada kayisiyi,soyulup yikanmis elmalari ve kuru incirleri kücük kücük dograyin.Kuru üzümleride iyice yikayin.Isterseniz kuru üzümleride bir gece önceden suda bekletebilirsiniz.5-10 dk. kadar birlikte kaynattiktan sonra Asurenizin icine kayisiyi,kuru üzümleri,elmalari,portakal kabugu rendesini ve cubuk tarcini atin.
Bu sekilde kayisilar ve elmalar pisene kadar kaynatmaya devam edin.
Kayisi ve elmalar pistikten sonra kabuklari soyulmus findigi,bademi ve kücük kücük dogradiginiz incirleri ekleyin.Bir 5 dk kadarda böyle kaynatin.Son olarak sekeri ve 1 yemek kasigi bali ekleyin.Bu arada Asureniz suyunu cektiyse biraz daha su ekleyin.Koyulugunu istediginiz gibi ayarlayabilirsiniz.5 dk daha kaynadiktan sonra Asureniz yemeye hazir olacaktir.

Icine kattiginiz seyleri yemek zevkinize göre istediginiz gibi degistirebilirsiniz.Sekerinide yine ayni sekilde istediginiz gibi kendiniz ayarlayabilirsiniz.Ben sürekli tadina bakarak ekledim sekerini ve yaklasik 750 gr kadar kullandim.Bu miktar sizde daha az yada daha fazla olabilir.Balida bir tv programinda görmüstüm.Biliyorsunuz Asurenin bol cesitli olmasi lazim.Balda bir cok cicekten toplanan polenlerle yapildigi icin toplanan cicek sayisi kadar cesit katiyormus asureye.Bu yüzden bende 1 yemek kasigi kullandim.Bali kullanmakta yine sizin isteginize kalmis bir sey.

Pisen asurenizin icinden cubuk tarcini cikardiktan sonra kaselere ayirin ve üzerini istediginiz gibi süsleyin.
Afiyet olsun..........

0 yorum: