Seker Hamuru Ile Ilk Pastam



Bu benim seker hamuru ile yaptigim ilk pastam.Seker hamuru icin jelatinsiz seker hamuru tarifini kullandim.Normal seker hamuru gibi rahat calisilmasada,fazla zorlayan bir hamur olmadi.Jelatin kullanmak istemeyenler icin alternatif olabilir.

Jelatinsiz Seker Hamuru
Malzemeler:

60 gr. margarin

30 ml. limon suyu

30 ml su

750 gr. ince pudra şekeri



Limon suyunu ve suyu karıştırın, içinde yağ olan kaba ekleyin.(altını kısık açın, yağ eriyinceye kadar karıştırın.)

250 gr. pudra şekerini eleyerek içine ekleyin(şeker eriyene dek karıştırın, karışım kaynayınca ocaktan alın)

Geri kalan pudra şekerini azar azar ekleyin, ta ki hamur haline gelene kadar. hamur pürüzsüz olunca düz bir yüzeye pudra şekeri serpin ve orada yoğurmaya devam edin. (hamurun pudra şekerine doyduğunu düşünüyorsanız eklemeyi kesebilirsiniz.)
Ipek gibi olana dek yogurun.Daha sonra hic hava almayack sekilde strec folyeye sarip,bir gün dinlendiriyoruz hamurumuzu.
Gelelim pastamizin yapilisina,

Pandispanyasi icin;
6 Adet yumurta
1 su bardagi toz seker
1 su bardagi un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Ara kremasi
2 paket krema
2 paket labne peyniri
200 gr beyaz kuvertur cikolata
1 paket krema sertlestirici
1 paket vanilya
Muz ve damla cikolata
Keki islatmak icin biraz sekerli süt

Üzeri icin;
2 paket krema
1 paket krema sertlestirici
1 paket vanilya


Yumurtalarin beyazlari ve sarilari ayrilir.Beyazlar ayri bir kap icinde köpük köpük oluncaya kadar cirpilir.Daha sonra toz seker ve vanilya eklenir.Kar haline gelinceye kadar tekrar cirpilir.(Bu asamadan sonra tahta bir kasik veya cirpma teli kullaniyoruz.)Kar haline gelmis olan yumurta beyazlarina yumurta sarilari eklenip,karistirilir.Son olarak kabartma tozu ve un birlikte elenerek karisima eklenir ve yumurta beyazlarinin sönmemesine dikkat edilerek karistirilir.
Daha sonra sadece alti yaglanmis kek kalibina dökülür ve 170 derecede önceden isitilmis firinda pisirilir.

Kek kalibinin sadece altinin yaglanmis olmasina dikkat edelim,eger kenarlarini yaglarsak kek kabarirken yeteri kadar tirmanamayabilir.
Pandispanyamiz pistikten sonra iyice sogutalim,strec folye ile sarip ertesi gün keselim.Taze pandispanyayi kesmek cok zor oluyor.


Ara kremasi icin öncelikle kuvertur cikolatamizi benmari usulü yada mikrodalga firinda eritip,sogumaya birakiyoruz.Soguduktan sonra krema ile birlikte koyu bir kivam alana kadar iyice cirpiyoruz.Daha sonra labne peynirlerimizi ilave edip cirpmaya devam ediyoruz.Son olarak vanilya ve krema sertlestiriciyi ilave edip biraz daha cirptiktan sonra kremamiz pastamizin arasina sürülmek üzere hazir hale geliyor.

Üzeri icin ise ilk önce kremayi 5 dakika kadar cirpiyoruz.Daha sonra vanilya ve krema sertlestiriciyi ekleyip krema koyu bir kivam alana kadar tekrar cirpiyoruz..

Simdi kekimizi istege bagli olarak 2 veya 3`e bölüyoruz.Ben genelde üce bölerim.Ilk katimizi sekerli süt ile islatiyoruz.Ara kremamizin yarisini sürüp,üzerine muz ve damla cikolata koyuyoruz.Ayni islemi ikinci kat icinde yapiyoruz...
Son olarak üzeri icin hazirladigimiz krema ile pastamizi kaplayip dolaba kaldiriyoruz.

Pastamiz dolapta biraz dinlenirken,biz nisasta veya pudra sekeri serptigimiz tezgah üzerinde seker hamurumuzu aciyoruz.Seker hamurumuz dinlendigi icin biraz sertlesiyor.
Yumusatmak icin ya elinizde oyun hamuru ile oynuyormus gibi oynayarak elinizin isisi ile yumusatmalisiniz yada benim gibi mikrodalga firinin buz cözme bölümüne koyarak bir kac saniye icinde yumusamasini saglayabilirsiniz.Ama dikkat edin erimesin....

Yumusatip actiginiz hamur ile pastayi kapladiktan sonra artan hamurlari istediginiz gibi renklendirip,sekillendirebilir ve pastanizi birazda hayal gücünüzü zorlayarak cok güzel bir sekilde süsleyebilirsiniz....
Afiyet olsun......

3 yorum:

Adsız dedi ki...
23 Nisan 2009 07:59

bı sey merak etdim. sadece susleme için seker hamuru hazırlamak ıstıyorum. malzemeyı yarı yarıya azaltsam. yetermi?

Lezzet Treni dedi ki...
24 Nisan 2009 16:00

Merhabalar,
sadece süsleme icin malzemeyi yari yariya azaltmak sanirim yeterli olacaktir.
Sevgilerle.......

Henna Zehra dedi ki...
23 Aralık 2011 07:48

Gerçekten bravo sana...Ne olduğu belirsiz şeker hamuru kullanmaktansa kendimizin yapacağı güvenilir bir hamur yapmayı tercih ederim.Bisküvi kaplamak istiyordum.Olur sanırım...:)