Acma Börek
Por Lezzet Treni
en |
Bu börek bizim oralarin acma böregidir.Özellikle bayramlarda mutlaka yapilir.Yapimi biraz zahmetli ama bir okadarda yumusak ,katli ve güzel bir börek.Aslinda sadece un,su ve maya ile yapilmis hamurdanda yapilabilir bu börek ama ben malzemeyi biraz zenginlestirdim.Ici icinde istediginiz malzemeyi kullanabilirsiniz.Ben bu seferlik patates ve peynirli yaptim.Gelelim tarifimize;
Malzemeler;
1 su bardagi ilik süt
1 su bardagi yogurt
1/2 su bardagi sivi yag
3 yumurta(biri üzerine)
1 tane yas maya
Aldigi kadar un
Arasina sürmek icin;
1/2 paket eritilmis tereyagi
Ici icin;
6-7 adet orta boy haslanmis rendelenmis patates
1 adet kuru sogan
Tuz,karabiber,pul biber vs.
Peynir
Üzerine sürmek icin;
1 yumurta
3 kasik yogurt
Yapilisi
Mayamizi sütün icine koyup,10 dk bekletiyor ve kabarmasini sagliyoruz.Daha sonra yogurt,yumurta ve sivi yagi ekleyip iyice karistiriyoruz.Son olarak yavas yavas unu ekleyerek hamurumuzu yaguruyor ve mayalanmaya birakiyoruz.
Hamurumuz mayalanirken kuru sogani biraz sivi yag ile kavurup,icine rendeledigimiz patatesleri koyup 1-2 dk daha kavuruyoruz.Daha sonra ocaktan alip istedigimiz baharatlarla tatlandiriyoruz ve sogumaya birakiyoruz.
Ben peyniri sade koydum,isterseniz icine maydonoz da koyabilirsiniz.
Simdi mayalanan hamuru 4-5 bezeye bölüyoruz.Bezeleri yuvarlak ve cok ince olmayacak sekilde aciyoruz.Icine bir firca yardimi ile erimis tereyagini sürüyoruz.Daha sonra hamuru bir tarafindan ortaya kadar katliyoruz,üzerine tekrar tereyagi sürüyoruz.
Diger tarafi tekrar üzerine katliyor ve yine üzerine tereyagi sürüyoruz.Su anda hamurumuz dikdörtgen oldu.Diktörgen olan hamuru yine ortaya dogru katlayip,üzerine tekrar tereyagi sürüyoruz.son olarak diger tarafida katlayip,kare seklinde hamur elde ediyoruz.En üst kata tereyagi sürmüyoruz.
Biraz karisik oldu ama resimler anlamaniz icin yardimci olacaktir.
Bütün bezeler icin ayni islemi yapiyoruz,bu aradada sürdügümüz tereyagi hamurumuzun icinde donuyor.Bütün bezeler icin ayni islemi yaptiktan sonra ,ilk kare haline getridigimiz hamuru aliyor ve cok ince olmamak sarti ile tekrar aciyoruz.Istedigimiz büyüklükte kesip,icine hazirladigimiz ici koyuyoruz.Böreklerimizi yine istedigimiz sekilde kapatip,yagli kagit serilmis firin tepsisine diziyoruz.
Üzerine 1 yumurta ve 3 kasik yogurdu karistirip sürdükten sonra 200 derece firinda üzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
Afiyet olsun......
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Gülcüm, yeni blogun hayirli ugurlu olsun canim. Eminim senden ögrenecek birbirinden güzel lezzetler vardir....
Cok tesekkür ediyorum canim......
Yorum Gönder